PERTANDINGAN PESTA PANTUN DAERAH PONTIAN 2012

4 April 2012 : SMK Dato' Penggawa Barat telah menjadi tuan rumah bagi Pertandingan Pesta Pantun Daerah Pontian 2012. Pertandingan ini berlangsung selama 2 hari dan berakhir pada 4 April 2012. Antara sekolah yang terlibat ialah:

SMK Seri Kukup, Pontian telah memenangi Johan Pertandingan Pesta Pantun Daerah Pontian 2012. Manakala SMK Dato'Penggawa Barat telah mendapat Naib Johan di dalam pertandingan tersebut.


Pantun merupakan satu puisi Melayu sejati. Pantun terpendek terdiri daripada dua baris yang mempunyai ikatan berirama dan mempunyai sebutan yang sama dihujungnya. Baris-baris ini pula boleh dikumpulkan menjadi empat, enam ataupun lapan baris. Jarang terdapat pantun yang melebihi lapan baris dan pada kebiasaannya pantun terdiri daripada empat barisan.
Pantun terbahagi kepada dua bahagian sama banyak rangkapnya, iaitu bahagian pembayang dan diikuti pula dengan maksud pantun. Bahagian pembayang bagi pantun empat kerat terdiri daripada dua ayat pembayang dan dua ayat maksud, dan bagi pembayang pantun lapan kerat adalah empat ayat pembayang dan empat ayat maksud dan demikianlah seterusnya.