FIKIRKAN SEJENAK.... "Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa."
PENGUMUMAN PENTING UNTUK WARGA SDPB MENJUARAI.
Majlis Marhaban dan Sambutan Aidil Fitri peringkat sekolah akan diadakan pada 12hb Julai 2017 masa 11.00 pagi bertempat di bilik darjah dan Dewan Seri Gemilang.
Sambutan Hari Kokurikulm akan diadakan pada 22hb dan 23hb Julai 2017.
Teruskan kegemilangan
____________

Majlis Bersama Pemimpin Pendidikan Johor : Program Pengarah Turun Padang Sekolah-sekolah daerah Pontian.

1 Ogos 2013 : Majlis Bersama Pemimpin Pendidikan Johor : Program Pengarah Turun Padang Sekolah-sekolah daerah Pontian telah diadakan di Dewan Serbaguna, Bangunan Mahkamah Syariah Daerah Pontian. Tn.Hj. Hashim bin Mohd Dom, Pengetua Cemerlang SMK Dato' Penggawa Barat telah menyampaikan satu perkongsian pengalaman bertajuk 'Juara Kuiz PNB 6 tahun berturut-turut (2008-2013)  peringkat kebangsaan'.