PENGUMUMAN SEMASA

Assalamualaikum wbt dan Salam Muafakat Johor, JEMPUTAN "MAJLIS JEJAK KASIH BEKAS PELAJAR TN.HJ HASHIM BIN MOHD DOM PADA 19HB OGOS 2017, JAM 2.00 PETANG
HUBUNGI :ISMAIL BIN HJ AHMAD : 0137257475 SEBARANG SUMBANGAN BOLEH DISALURKAN MELALUI AKAUN MAYBANK (151025740046-ISMAIL BIN JH AHMAD)

Tahniah SMK Dato' Penggawa Barat telah memperoleh Tawaran Baharu Pengetua bagi Tahun 2013

27 Jun 2014: Tawaran Baharu merupakan pengiktirafan kepada Pengetua dalam usaha mereka melonjakkan kecemerlangan sekolah. Penilaian terhadap pencapaian pemimpin sekolah dibuat berasaskan  kombinasi pencapaian akademik, kokurikulum, dan elemen-elemen lain yang memberi impak dalam kemenjadian murid. Pengukuran pencapaian Pengetua dibuat berasaskan Gred Purata Sekolah (GPS) dalam peperiksaan awam dan Standard Kualiti Pendidikan Malaysia (SKPM) yang merangkumi aspek Hala Tuju Kepimpinan, Pengurusan Organisasi, Pengurusan Program Pendidikan dan Kemenjadian Murid. 

Dalam konteks inilah, Tawaran Baharu dilihat sebagai usaha yang selari dengan sistem pendidikan yang berhasrat untuk melonjakkan kecemerlangan pendidikan negara. Pada tahun ini buat kali yang kedua, SMK Dato' Penggawa Barat sekali lagi telah mendapat Tawaran Baharu Pengetua 2013. Sejumlah 18 buah sekolah negeri Johor daripada 192 buah sekolah seluruh negara telah berjaya mendapat tawaran tersebut . Majlis penyampaian sijil telah disempurnakan oleh YB Dato' Seri Idris bin Jusof, Menteri Pendidikan II, Kementerian Pelajaran Malaysia di Hotel Palace of Golden Horses, Jalan Kuda Emas, Mines Resort City, Selangor D.E.